21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ VE 22 MART DÜNYA SU GÜNÜ
Suyun ve Ormanın önemi nüfus artışı ile birlikte her geçen yıl daha da artıyor.Bu iki yaşam kaynağının eksikliği insanlığı en derinden etkileyecek yaşam iksiri olarak görülüyor.
Bu iki günün hemen arka arkaya olması sanıyorum tesadüf değil.Çünkü Orman Su Havzalarını besliyor,beslenen havzalardan yer altı ve yer üstü su kaynakları oluşuyor.
Ülkemiz 78 milyar hektar,bunun içinde toplam orman varlığımız 22,3 milyar hektar.
Yani ormanları koruyup,çoğaltıp su depomuzu büyütmemiz gerekiyor.
Ülkemiz yaklaşık 78 milyon hektar.Yıllık yağış miktarı 643 mm.Buradan yapılacak hesapla toplam olarak ülkemize düşen yağış miktarı 501 milyar m3 olduğu ortaya çıkıyor.
Bu suyun 274 milyar m3 kısmı buharlaşarak atmosfere geri dönüyor,69 milyar m3 yer altı sularını oluşturuyor.158 milyar m3 de akarsuları oluşturuyor.
Sulamada 32 milyar m3 ,içme-kullanma suyu için 7 milyar m3 ,sanayii de 5 milyar m3 su kullanıyoruz.
28 milyon hektar tarımsal alanımız var.bunun 8,5 milyon hektarı sulanabilir durumda.Halen 2019 yılı itibarı ile 6,6 milyon hektar sulama açılmış 1.9 milyon hektar sulamaya açılmayı bekliyor.
Ülkemize düşen 501 milyar m3 suyun kullanılabilmesi için orman varlığımızın korunması ve artırılması gerekiyor.
ESKİPAZAR’DA DURUM NE?
Eskipazar 65.000 hektar bunu yüzde 28’iormanlarla kaplı.
Su varlığımız,Eskipazar Çayı,Yazıboy köyünde Göksu çayı,Haslı köyünde Haslı çayı ve Hamamlı köyümüzden geçen Gerede çayından oluşuyor.
İlçemizin sulanabilir tarımsal toprakları yaklaşık 70.000 dekar
Adiller-Yazıboy-Haslı/Ova Göletleri ile bu topraklarımızı suyla buluşturma yolundayız.
GELECEĞİMİZ İÇİN, TOPRAK,SU VE HAVA KAYNAKLARIMIZI KORUYORUZ.
Bu meyanda,
Bayındır-İmanlar Köyü çevresinde yapılması planlanan Eskipazar Organize Sanayi Bölgesinin Su-Toprak ve Hava Kaynaklarımızı kirletmeden üretim yapması için işin daha başında ve etkin önlemler alınmasını umuyoruz.Çünkü havza önemli bir tarım merkezi olma özelliğini sürdürüyor.
ESKİPAZAR EKONOMİK KALKINMA DERNEĞİ 21 Mart 2021