ATEŞİN DÜŞTÜĞÜ YER !! İYİLİKTEN MARAZ MI DOĞUYOR?
Eskipazar’da klasik Köy Değirmeni işleten ve Büyükyayalar Köyü Durmuşlar Mahallesinde hayvancılık yapan Rahmi KAYACUK ve eşi Halime KAYACUK elleri ayakları bağlanarak sopalı saldırıya uğramaları sonucu Rahmi KAYACUK yaşamını yitirirken eşi de halen yoğun bakımda yaşam mücadelesini sürdürmektedir. İlçemizde yaşanan menfur cinayet tüm Eskipazar halkını derinden üzmüş ve kelimenin tam anlamı ile” iyilikten maraz mı doğuyor ?” sözünü akla getirmiştir.
Elde kesin deliller ve herhangi bir yargı kararı olmamakla birlikte Karabük Emniyetince de gözler 3 gün önce merhum Rahmi KAYACUK tarafından hayvan mandırasına işçi olarak işe alınan ve cinayetin ortaya çıkmasından hemen önce ortadan kaybolan 3 Suriye’linin üzerine çevrilmiş durumda.
Suriye’de yaklaşık 3 yıldır yaşanan kargaşa nedeniyle Türkiye’ye sığınan mülteci sayısı 1 milyon 600 bin kişi seviyesine ulaştığı tahmin ediliyor.
Uluslararası yeterli destekten yoksun “geçici sığınma” statüsünde Ülkemize sığınan 1,6 milyona ulaşan Suriye’linin içinde; kaydı,çalışma izni,oturma izni gibi yasal statüleri olmadan ortalıkta dolaşan,dilenen ve mahalli halkın vicdani girişimleri ile destek bulan yaşam mücadeleleri içinde olanlar var.
Bunların içlerinde gerçekten yardım edilmesi gereken ve vicdanları yaralayan yoksunlukları yaşayanlar ve bulabildikleri en kötü işlerde çalışarak hayatını idame ettirmek isteyenler mazlumlar olduğu gibi , içlerinden kimilerinin de vukuatları İlçemizde de yaşandığı üzere canlar yakıyor.İçimizi acıtıyor.
Türk Milleti olarak, kapıya gelene ve düşküne yardım,komşu hukuku,insani duygu ve misafirperverlik gibi yüksek değerlere sahip olduğumuz hasletler ile sahip çıkılan kimi Suriye’lilerin maalesef şimdi bizleri vurmaya başladığı da acı bir gerçek.Çünkü ateş düştüğü yeri yakıyor.
HALBU Kİ SURİYE’LİLERE OTURMA VE ÇALIŞMA İZNİ KONUSUNDA İMKANLAR DA SUNULUYOR..
Suriyelilere oturma izni konusunda 1 yıla kadar izni verilmesi konusunda kolaylık sağlandı. Suriyeliler pasaportları ile birlikte bulundukları İl Emniyet Yabancılar Şubesine giderek başvuru yapabiliyor. Ancak pasaportları bulunmayan Suriyelilere İkamet İzni verilmiyor ve İkamet izni olanlara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Çalışma İzni de verilebiliyor.
İş verenlererin açıklamalarından anladığımız kadarı ile Suriye’lilerin çalışma hayatına dahil olmaları istenmiş ve kimi kolaylıklar da sağlanmıştır .
Suriye’li çalıştırmak isteyen şirketlere,5 yerli çalıştırana 1 yabancı çalıştırma izni verilmesi ,ödenmiş sermayenin 100.000 TL olması gibi zorlaştırıcı şartlar aranmıyor.
Hal böyle iken yaşanan cinayetler ve sokaktaki Suriye’linin oturma-çalışma izni ve kontrol edilebilirliği hususundaki halkın tedirginliği adeta başımıza bir” SURİYE’Lİ MESELESİ” açmış gibi görünüyor.
Suriye’li mülteci sorunu uluslararası yardıma dayalı kaynaklar içinde çözülecek modellere doğru hızla taşınması gerektiği her geçen gün daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Görünen o ki,bu insanların yoksunluğunu görmezden gelemeyiz ama çözümü de yerel halkın vicdanı ve sabrı üzerinden daha fazla taşıyamayız.