SİVİL BAKIŞ 20.02.2013-çarşamba
Mehmet Emin ASLAN
Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı
mehmet.e.aslan@gmail.com http://www.facebook.com/mehmet.e.aslan.33 twitter.com/mehmeteminaslan
24-28 NİSAN’DA KARABÜK ANKARA’YA TAŞINIYOR..ANKARA’DA BULUŞUYORUZ.
BU ÖZEL GÜNE , ÖZEL DESTEK LAZIM!
24-28 Nisanda Ankara’da Karabük Tanıtım Günleri gerçekleşecek.
Bir çok il bu organizasyonu yıllardır gerçekleştiriyor.Doğrusu hep hayıflanıyor idik ,neden Karabük Tanıtım Günleri olmaz diye.Karabüklüler Derneğinin Karabüklüler Vakfına dönüşmesi ile birlikte beklenen ilk olumlu gelişme de sanırım tanıtım günleri organizasyonu ile kendisini gösterdi.
ÖNCÜ GİRİŞİMİNDEN DOLAYI, KARABÜKLÜLER VAKFIMIZI VE MÜTEVELLİ HEYETİNİ KUTLUYORUM…
Karabüklüler Derneğinin fesh edilerek Vakfa dönüştürülmesi kararını alan, o tarihi denilebilecek genel kurula katılmıştım. Hatta dilek ve temenniler bölümünde söz alarak Derneğin Vakfa dönüştürülmesi hususunda lehde bir konuşma da yapmıştım.
Toplantıda Sayın Mehmet Ali ŞAHİN, Sayın Feridun TANGUT,Sayın Şükrü Korkmaz GİDER,Sayın Fikret GÖKÇE ve bir çok değerli katılımcı vardı.
Vakıf yapılanmasının Dernek yapılanmasına göre daha güçlü bir örgütlenme olduğunu,Vakıf kurmak için bir amaca matuf olmak üzere mal yada paranın özgülenmesi gerektiğini,bunun maddi bir karşılığı olacağı için bu imkanın da her zaman yakalanamadığını,bu günkü kararlılığın ve fırsatın bu açıdan önemli olduğunu, Vakfın Ankara’da Karabük’lüler olarak gücümüzü artıracağını ,ancak bunun için Kamu Kurumlarında Vakfın Temsilcilerinin bulunmasının önemini ve bu mekanların ve ortamların daha çok proje üreten ve sivil toplum yapılanmasına ilgi gösteren insanlarımızla aktif hale gelebileceğini,bu hemşehrilerimizin aramıza katılarak sayısını artırmamız gerektiğini , Karabük’ün çalıştığımız kurumların imkanlarından nasıl yararlandırabileceğimizi her an düşünmemiz gerektiğini, buna dair projelerin üretilerek Vakıf’da tartışmamız gerektiğini ifade etmiştim.
Şimdi bu aşamada küçük yapıcı bir eleştiride bulunmak istiyorum.
Vakıf kuruldu ancak çalışmalar bu anlamda pek tabana yayılarak katılımcılık zenginleşti diyemeyiz. Görünüm şimdilik böyle. Ancak işin henüz başında olunması,bu tür eksiklerin giderilebileceğini ve gelecek için umutların korunmasını sağlıyor diyebiliriz.
Özellikle Tanıtım Günlerinde birliği güçlendirecek çalışma yürütülmesi proğramın başarılması açısından önem arz ediyor.
Öncelikle tanıtım günlerinde TEMEL HEDEFİNİ unutulmamalıyız.
Bu organizasyonu gerçekleştirmemizin en temel nedeni,tabii ki marka değerimizi artırmak,memleketimiz ile gururlanmak,aidiyet duygumuzu yükseltmek ve ilimize gelecek turist sayısını da artırmaktır.
Bunun için, hem Ankara-Karabük-İstanbul da yaşayan tüm Karabük’lüler olarak muhakkak tanıtım alanını ziyaret edeceğiz hemde iş yerimizden, komşumuzdan yanımızda getireceğimiz konuklarla Karabük’ümüzün tanıtımına katkıda bulunacağız.
O halde, hem gelmeli hem de getirmeliyiz.Katkımızı en azından böyle artırmalıyız.
İşin burasında Ankara başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerimize ve birey olarak hepimize önemli görevler düşüyor.
Mesela birey olarak hiç olmazsa şunları rahatlıkla yapabiliriz.
HEDEF EN AZ 100 BİN ZİYARETÇİ OLMALI.. BUNUN İÇİN KÜÇÜK ÖNERİLER..
AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2012 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'de, nüfus cüzdanlarının il hanesinde "Karabük" yazan 329 bin 508 kişi bulunuyor.
Bunların 151 bin 10'u Karabük'te, 178 bin 498'i de diğer 80 ilde yaşıyor.
Doğum yeri Karabük olan ve il dışında ikamet edenlerin önemli bölümü, İstanbul'da bulunuyor. 93 bin 379 Karabük’lü İstanbul'da yaşamayı tercih etmiş. İstanbul'u, 19 bin 379 kişiyle Ankara, 13 bin 610 kişiyle Zonguldak, 12 bin 610 kişiyle Kocaeli takip ediyor.
Ankara’da çoğu Eskipazar’lılar olmak üzere yaklaşık 20 bin kişiyiz. o halde Ankarada yaşayan Karabük’lüler olarak en az 10 bin kişi burada olmalıyız...Sivil Toplum Kuruluşları olarak bu konuda ÖZEL GAYRET göstermeliyiz.
Herbirimiz etkinliğimize en az 2-3 kişi misafir getirme hedefini kendi kendimize koyabiliriz..
Elektronik ortamdaki grublarımızda kayıtlı tüm kişilerimize her birimiz e-posta yoluyla davetiye gönderebiliriz.Etkinliği duyurabiliriz.
Ankara’da yada dışarıda hiç fark etmez önemli olan geniş kesimlere Karabük Günlerini duyurabilmek.Onların da kendi çevreleri ile bunu paylaşmasını sağlamak çarpan etkisi yaratacaktır.
Bunun için Vakfın internet sitesinde , facebook sayfasında çok geç kalmadan davetiye hazırlayıp paylaşılmalıdır.Hepimiz işte bu davetiyeleri e-posta yoluyla dostlarımıza gönderebiliriz.Facebook sayfamızdan paylaşabiliriz.Twitter ortamına taşıyabiliriz.
İş yerlerimizde vakıftan verilecek davetiyeleri makamlara dağıtabiliriz.Ankara’da yayın yapan yerel radyolardan etkinliğimizi duyurmalarını isteyebiliriz.
İstanbul ve Karabük’ten Ankara’ya kolay ve ucuz ulaşım için otobüs firmalarının indirimli biletleri gücümüzü artıracaktır.
Açılış ve Kapanış da ünlü bir sanatçının konseri ,yöresel sanatçılarımızın gün içine yayılan konserleri ziyaretçi ilgisi açısından zenginliğimizi artıracaktır.
Açılışa Liderler davet edilerek katılımın sağlanması ilgiyi artıracaktır.Sayın Mehmet Ali ŞAHİN’in Sayın Başbakanı muhakkak açılışa getireceğini ve ilgiyi artıracağını tahmin ediyoruz.
Sponsorluk yolu ile Kiralanacak bir zeplin balon ve uçan balonlar Ankara semalarında görülmesi duyuruyu ve ilgiyi artırarak ziyaretçi sayısını olumlu etkileyecektir.
Başarılı bir tanıtım organizasyonunun, sadece tanıtım reyonlarının özgün ve detaylı kurulması ile değil ziyaretçi hedefi belirleyip, hedefi yakalamak ile mümkün olacağını unutmamalıyız.
Organizasyon Şirketleri güzel bir proje ve sunum hazırlayabilirler, ama gönüllerini koyamazlar .Onu yapacak olanlar da bizleriz.Yani tüm Karabüklüler.Hepimiz.
Birde UNUTMAMALIYIZ Kİ,İlçeler olarak birbirimize rakip değiliz.Özellikle turizm konusunda, taşıdığımız potansiyeller kadar BİRBİRİMİZİ güçlü kılan,BÖLGESEL PAYDAŞLARIZ.Çünkü turist ,ilgi çekici alanların ZENGİNLİĞİ KADAR yöremize ilgi duyacaktır,gelenler memnun ayrılacaktır.
Bu açıdan konseptimizde tanıtım alanınına gelen ziyaretçiler tarafından ilk göze görünen ve vurgusu ilk yapılan Karabük Demir Çelik olabilir..Fabrika kuran fabrika Demir Çelik,emeğin başkenti Demir Çelik, depreme karşı demirde kaliteyi üreten Demir Çelik,cumhuriyetin ilk eseri Demir Çelik,zor yıllarda küllerinden yeniden doğan Demir Çelik vurgusu farkımızı ve marka değerimizin asıl kaynağını ortaya koyması açısından değerli görüyorum.
Birinci vurgumuz fabrikaları kuran AĞIR SANAYİİ ŞEHRİ KARABÜK.
İkinci temel vurgumuz tabii ki Safranbolu.
Safranbolu, yarattığı turist potansiyeli ile bölge turizminin gelişmesinde çok önemli rol üstleniyor.
Ancak bu ilgi çekici MARKA iLÇEMİZ, özellikle Yenice ve Eskipazar’ın doğal,tarihi ve kültürel güzellikleri ile çeşitlendirilmeli ve turistlerin yöremizde neleri görebileceği bütünsel açıdan işlenmelidir.Keltepe Kayak Merkezi Projesi de ilgi çekici noktalar açısından önemli bir ön duyuru olabilir.
Eskipazar-Yenice-Eflani-Ovacık adeta Safranbolu’nun hamiliğinde kendi değerlerini iddialı bir şekilde alana yansıtacaktır.
Ancak işin burasında özellikle Eskipazar ve Yenice için içimizi acıtan bir eksiğimizden de söz etmek isterim.
Her iki ilçemizde turistleri tatmin edecek turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen, bu potansiyelin turizme kazandırılması noktasında henüz planlı bir sürece girilmediği için tatminkar bir turist karşılama,sunum ve konaklama imkanlarına henüz sahip değiliz.
Bu hususta burada ayrıntılara girmeyeceğim,çünkü yazının konusu bu değil.
Ancak Turizm Stratejisi ve Stratejik Eylem Planı hazırlayarak, derhal bölge bazlı çalışmalara özellikle bu iki ilçeden başlamalıyız.Turizm kaynaklarını ve hizmet sunumunu bütüncül bir yaklaşım içinde ortaya koymalıyız.Ortaya koyduğumuz bu yol haritası çerçevesinde de harekete geçmeliyiz. Potansiyelimizi turizm destinasyonu içinde sunabilecek konuma getirmeliyiz.Zaten fuar,tanıtım günü gibi etkinliklerin geri dönüşü ancak bunun sağlanması ile mümkün olacak ve yararlı hale gelecektir.
Söylemek istediğim şu.Tanıtımı yapalım, tamam ama, Örneğin Eskipazar değerlerini bir turizm destinasyonu halinde getirebildik mi?Eskipazar turiste hazır mı?Tanıtıyoruz ama gelen turisti nasıl değerlendireceğimizi biliyormuyuz.?son düğmeyi ilk başta iliklemek gibi bir faaliyet içindemiyiz?.
Bu hususta daha çok söz söylemek ve açmak mümkün ama ifade ettiğim gibi bu yazının konusu bu olmadığı için başka bir yazımda değinmek üzere sözü sınırlı tutmak istiyorum.
En son Eskipazar Adliyesinin kapatılması gündemi ile 2012 Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz Eskipazar Kent Konseyi Toplantısında, komisyon kurarak turizm başlığında çalışmalara başlamamız noktasında talebim oldu,Kent konseyi başkanına bizzat bu hususu toplantı sonrası da vurguladım ,ancak şu ana kadar sivil toplum örgütü olarak bize bir geri dönüş maalesef olmadı.
Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği olarak bu hususu önemsiyoruz ve Sivil Toplum Kuruluşu olarak ilgili birimlerle bir çalışma başlatmayı planlıyoruz.
Yapıcı eleştirel paylaşımdan sonra,tanıtım günlerinde en az 100 bin ziyaret hedefi ve Sivil Toplum Örgütlerinin tam desteği çağrısı ile,
TANITIM GÜNLERİMİZE ŞU ANA KADAR EMEK VERENLERE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM VE BU İLK ETKİNLİĞİMİZİN BAŞARILI GEÇMESİNİ DİLİYORUM…
ÖNCÜ GİRİŞİMİNDEN DOLAYI, KARABÜKLÜLER VAKFIMIZI VE MÜTEVELLİ HEYETİNİ TEKRAR KUTLUYORUM…
KALIN SAĞLICAKLA 20.02.2013