Mehmet Emin ASLAN
Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı
mehmet.e.aslan@gmail.com http://www.facebook.com/mehmet.e.aslan.33 twitter.com/mehmeteminaslan
“SİVİL BAKIŞ”
KALKINMADA 3.SEKTÖR ….SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
Antik çağdan günümüze kadar sivil toplum anlayışı çeşitli aşamalar kaydederek gelmiştir.
Ortaçağda, sanayileşme ve üretim artışı ile birlikte kentlerde oluşan yeni sermaye sahiplerinin soylularla yönetimi paylaşma anlayışı olarak beliren sivil bakış, günümüzde,18 yy’ ın mülk devletinden 20 yy refah devletine geçişte yurttaşlık bilincinin de gelişimiyle , oy kullanma hakkı ve benzeri gibi çeşitli sivil hak ve özgürlüklerin tüm yurttaşlara yaygınlaşmasıyla genişlemiş,içinde yaşadığımız süreçte de yeni boyutlar kazanmaya başlamıştır.
O halde STK bugün nedir ve nereye gidiyor? sorusunu kendimize sorabiliriz
Bu hususta bilim insanlarının yaklaşımlarına göz atıyoruz.
“STK,Devlet denetimi ve baskısının belirleyici olmadığı alanlarda,bireylerin /grubların, devletten izin almadan,kovuşturmaya uğrama korkusu yaşamadan ve ekonomik ilişkilerin baskısından da büyük ölçüde bağımsız hareket ederek tutum belirleyebilen,sosyal-kültürel etkinliklerde bulunabilen gönüllülerin oluşturduğu topluluktur.
Yine sivil toplum kuruluşları, belirli bir mekan ve zamanda bilgiye dayanılarak tesbit edilen bir ihtiyacı karşılamayı amaç edinen,kar amacı gütmeyen ve böylece de kamu yönetimine katılan kuruluşlar olarak da tanımlanmaktadır.
STK lar devlet-dışı kuruluşlar , 3.sektör,ve gönüllüler olarak da görülmektedir
Sivil Toplum Örgütleri günümüzde 3.sektör olarak gösterilmekte ve kararlarda katılımcı rol üstlenmektedir.
“Sivil toplum özgünlüğü ve özgürlüğü ile SİVİL’dir ,siyasal ve yasal kavramlarla donatılınca DEVLET’e dönüşür.”
STK lar demokrasinin beşiğiyse, yüklendiği temsil ve sorumluluk içinde KATILIMCILIK adına önemli görevler üstlenmelidir.
Çünkü demokrasİ, sadece seçim zamanlarında sandıkta oy kullanılan dar bir alan değil,yetki verdiğimiz kişi ve kurumların karar süreçlerine sivil toplum organizasyonları ile katılımın da sağlandığı geniş bir alandır.
Katılımcı demokrasi,süreçlere dahil olmayı gerektirir.İşimiz sadece seçmek değil seçtiğimizi ihtiyaçlarımız ve önceliklerimiz noktasında sürekli etkilemek ve denetlemektir de.
Bu amaca uygun olarak gerçekleştirebileceğimiz en kuvvetli organizasyonlar Sivil Toplum Yapılanmalarıdır.
Bu gelişmelerin ışığında Ülkemiz ve Eskipazar için sivil toplum temelinde dernekleri daha yakından incelersek şunları görmekteyiz.
Özellikle Ülkemizde 2004 yılından sonra dernekler yoluyla örgütlenme kolaylaştırılarak adeta teşvik edildiği olumlu bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.
Bugün ülkemizde 95 bine yakın dernek var.
Ülkemizde toplam dernek üyesi 2004 yılında 4,7 milyon iken 2011 de 8.8 milyon kişiye yükseliyor.Üyelerin yüzde 80’i erkek .Bayanların sivil toplum içinde daha çok rol almaya teşvik etmemiz gerektiği bu rakamlarla da görülüyor.
Derneklerin yüzde 50 sinden fazlası İstanbul,Kocaeli ve Bursa’da yer alıyor.
Kuruluş amacına baktığımızda ilk dört sırayı Spor, Din, Dayanışma ve Ekonomik Kalkınma Dernekleri alıyor.2013 yılı itibarı ile toplam 95 bin derneğin 60 bini bu dört katagorinin içinde.
Derneklerin hedef kitlelerine baktığımızda yüzde 52’si tüm insanları yüzde 17 si sadece hemşehrileri ,yüzde 5 i sadece çocukları, yüzde 1’i sadece kadınları bünyesine almış.
Yani derneklerin önemli bir kısmının, doğduğu yerde doymadığı için büyük şehirlere göçmüş insanların oluşturduğu HEMŞEHRİLER olduğu görülüyor.
Hemşehri Derneklerin çokluğu bir yandan bizleri birlik ve beraberliğin sağlanması,demokasinin gelişmesi noktasında memnun ederken diğer yandan memleketimizde yaşanan GÖÇ OLGUSUNU da tüm çıplaklığı ile sergiliyor.
1945-1990 arası kentsel büyümenin yüzde 52’si nin kırdan kente göçten kaynaklandığı tahmin edilmekte, bu dönemde 15 milyon kişinin göç ettiği düşünülmektedir.
Kırdan –Kente bu göç hızla akarken,büyüme hızında ve istihdam yaratmada kentlerimiz yetersiz kalmıştır.
Ülkemizde sanayileşme henüz yeterli düzeye ulaşmadan kentleşme sorunu ile karşılaşmış, gecekondu olgusu da gündeme böylece yerleşmiştir.
Sanayi ve hizmet sektörü aradığı kalifiye elemanları bu göçmen kitleden karşılayamamış ve o yıllarda insanlarımız ekonominin marjinini oluşturmuştur.
Kent yaşamına uyumda zorlanan kitleler kırsal ile bağlarını koparmamıştır.
Burada hemşehri dernekleri önem kazanmış özellikle köy dernekleri yaşama tutunmada önemli rol üstlenmiştir.
Sivas,Erzincan-Giresun-Tokat-Kastamonu-Ordu-Erzurum-Sinop-G.Hane-Malatya-Bayburt-Trabzon en çok hemşehri derneğine sahip illerimizdir.
Dernek yoğunluğu Orta ve Doğu Karadeniz ile İç Anadolu da görülmektedir. Çünkü göçün en yoğun yaşandığı bölgeler bunlar olmuştur.
Dün kentte tutunma ve dayanışma temel ödevini üstlenen dernekler bugün doğdukları yerin kalkınması için de önemli rol üstlenmektedir.
Göç ile gelen ailelerin üçüncü ,dördüncü kuşak nesilleri eğitimli ve yaşama marjinal kanat dışından da tutunabilen bir gelişme içindedir.
Yine günümüzde Kentsel Dönüşüm ve müteahhitlik hizmetleri ile gecekondular planlı ve konforlu konutlara dönüşmekte ve bu durum göçmen insanımız adına olumlu bir gelişme olarak kaydedilmektedir.
Ekonomik küreselleşmenin yaşandığı günümüz dünyasında devletin azalan rolünü özel sektör ile birlikte 3.sektör olarak Sivil Toplum Örgütleri üstlenmeye başlamış,özellikle Kırsal Kalkınma çalışmalarında katılımcılık esaslı dönüşüm başlamıştır.
Bugün Türkiye’de Kırsal Kalkınma çalışmalarında Ajanslar, Kurumlar,STK ve özel sektörün rolü ön plana çıkmış,yeni kırsal kalkınma stratejisini gerçekleştirmek için Toplumsal Katılıma öncelik verilmiştir..
Var olan kamu organizasyonlarının yanı sıra sivil örgütlenme teşvik edilmekte, kuruluşu kolaylaştırılarak desteklenmektedir.
Böylelikle hemşehri dernekleri sadece yaşadıkları mekanda dayanışmayı değil doğdukları mekanda kalkınma ve gelişmeye de katkı sunma rolünü üstlenmektedir.
Tüm hemşehri derneklerimizin bu rollerinin farkında olarak geliştiklerine inanıyorum. Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği olarak bu sürece katkı sunmaya devam edeceğiz.
Eskipazar Merkezinde aktif olarak faaliyet sürdüren Meslek Odası,Meslek Kooperatifi, Dernekler ve Eskipazar köylerinde Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerin yanı sıra Ankara, İstanbul, Karabük ve Antalya’da Eskipazar’lılar Dernekleri olmak üzere faaliyet sürdüren toplam 38 Sivil Toplum Kuruluşumuz var.
Bütün sivil toplum örgütlerimiz ile ,Eskipazar’ın Kalkınması için ortak hareket edebileceğimiz, Eskipazar’ın sesini gürleştirecek SİVİL TOPLUM GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU daha önce oluşturduk.Bununla ilgili Basın Açıklamamızı 13 Ekim 2012 tarihinde yayınladık.Amacımızın Sivil Toplum Örgütleri olarak Eskipazar’ın hayrına olan her konuda tek ses tek nefes olarak hareket etmek olduğunu belirttik.İsmini saymadığımız STK varsa unutulduğu düşünülmeli ve PLATFORM’un tüm Eskipazar STK lara açık olduğu bilinmelidir.
Şimdi bu yapının daha da geliştirilmesi için,Eskipazar’ın hayrına her konuda iş ve güç birliği çabamız devam ediyor.
Böylelikle yukarıda ifade ettiğim KALKINMADA 3.SEKTÖR -SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ Eskipazar’da daha da güçleniyor, bu yörenin insanları söz konusu Eskipazar olduğunda siyaset üstü bir bakış açısı ile ve kucaklaşarak ilçesini büyütebileceğini görüyor..
“ESKİPAZAR SİVİL TOPLUM GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU.”
1-Eskipazar Esnaf Odası
2-Eskipazar Ziraat Odası
3-Eskipazar Şoförler Odası
4-Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER)
5-Eskipazar Yardımlaşma, Kalkındırma ve Dayanışma Derneği (ESDER)
6-Eskipazar Muhtarlar Derneği
7-Eskipazar İş Adamları Derneği (ESİAD)
8-Eskipazar Gökkuşağı Derneği
9- Eskipazar Kızılay Derneği
10-Eskipazar Esnaf ve Kefalet Kooperatifi
11-Eskipazar Kamyoncular Kooperatifi
12-Eskipazar Minibüscüler Kooperatifi
13-Eskipazar Orman Kooperatifleri Merkez Birliği Temsilciliği
14-İstanbul Eskipazar Kültür ve Dayanışma Derneği (İSTESDER)
15-Ankara Eskipazar Kültür ve Dayanışma Derneği (ANESDER)
16-Karabük Eskipazar Kültür ve Dayanışma Derneği (KESDER)
17-Antalya Eskipazar Kültür ve Dayanışma Derneği (ANTESDER)
18-İstanbul Hamzalar –Kabaarmut Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği
19-Yürecikliler Derneği
20-Yazıboy Köyü ve Mahalleleri Derneği
21-Büyükyayalar Köyü Derneği
22-Yalakkuzlular Derneği
23-Kabaarmut Köyü Derneği
24-Haslı Köyü Derneği
25-Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri (24 köyü kapsayan 14 adet)
Haftaya görüşmek üzere KALIN SAĞLICAKLA 20.Mart 2013