“NEDEN GÜZEL AHLAK”
Toplumsal yapımızda son yıllarda görünür olan dindarlık artışı , aynı oranda insan ilişkilerinde ve davranışlarında iyi ahlak artışına yansımadığını hepimiz gözlüyoruz.
Çünkü, Sokağa çıktığımız andan itibaren trafikte yaşanan karmaşadan başlayarak haksızlık,hukuksuzluk ,çıkar ilişkileri,nemalanma,aldatma,kavga,savaş,gruplaşma,ötekileştirme daha sayamayacağımız yüzlerce olumsuzluk ile burun buruna geliyoruz.
Birer birer fertler olarak bundan yakınmayanımızı da bugüne değin hiç görmedim.Hepimiz bireysel fikirler olarak iyinin ve ahlakın yanındayız ama,sokağa çıktığımızda toplumun içine karıştığımızda,en ufak bir çıkar ilişkisi ile karşı karşıya geldiğimizde maalesef uygulamalar söylemde belirtilen halden çok farklılaşıyor.
O zaman toplumsal hayatımızda eksik olan ve kötü giden bir şeylerin olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor.
Sadece din kurallarını benimseyerek ve ibadetimizi yerine getirerek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmiş olmuyoruz.
Asıl olan “güzel ahlak sahibi olmaktır”
Çünkü ahlakın yaptırımı UTANMA DUYGUSUDUR.Yaptığınız davranışı kontrol eden utanma duygusu değilse, her davranışa kendinizce öbür dünyada hesabını verebileceğiniz haklı bir sebep bulabilirsiniz.
Vicdanınızı kontrol eden şey iyi ahlak ise, utanma duygusu sizi diğer insanlara karşı doğru davranışa yönlendirecektir
. Ahlakin niteligi bu dünyada birey ve toplum tarafindan değerlendirilir, dindarlığın derecesi öbür dunyada tartidan gectigine ve yaradana hesap verildiğine gore, dünya islerinde birbirimize karşı asil sorumluluğumuz IYI AHLAK sahibi olmaktir.Bu nedenle, Toplum kişiyi İYİ AHLAK ile ölçmeli, Çok dindari degil iyi ahlakliyi kıymetlendirmeli. Böylece gerçek dindara da ulaşılmış oluruz.Çünkü din ile ahlak ayrışmaz, tam aksine din ile ahlak elmanın iki yarısı gibidir. "Din, güzel Ahlâktır-Hz. Muhammed(S.A.V.)”
Dünyada İYİ AHLAK KURALI nın öne çıktığı ülkeler genellikle gelişmiş ülkeler oluyor. Bunun en iyi örneklerinden biri Japon’lardır.En acil felaket durumunda bile, sahipsiz ve kargaşa içindeki bir marketten kendinden sonrakini de düşünerek sadece kişisel ihtiyacı kadar su alan Japon’u kontrol eden şey, utanma duygusu içinde gelişmiş iç ahlakıdır.Japonların nükleer felaket ve tsunami felaketinde tüm dünyaya verdikleri ahlak dersleri hala hafızalarımızdadır.Daha bir çok örnekler verebiliriz.
Ahlaka dayanmayan vicdan hata yapabilir.Bugün utanma duygusu olmayan kimi sözde dindarlardan hepimiz yakınmıyor muyuz? Toplumsal yaşamda bu yüzden eleştirdiğimiz ve yazının başında söz ettiğimiz, yakındığımız olaylarla karşılaşmıyor muyuz?Yüce dinimiz de hep bu insanlardanzarar görmüyor mu? Şairin Mehmet TEKECİ’nin şu sözleri her şeyin özeti gibi.. İnsanlık bir erdemdir güzel ahlak olmalı Yaratanın sevgisi tam yüreğe dolmalı Yaşarken şu dünyada şerefinle kalmalı Tükenmeyen sermaye KALACAK güzel Ahlak..
HERKESE HAYIRLI RAMAZANLAR..
Mehmet Emin ASLAN
Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı